ИЗВЪН ДОМА

ЕЛА, ОБИКОЛИ И СЕ НАСЛАДИ

за ора ценители, приключенци и разни пустиняци 🙂

ОБЕЗАТЕЛНО ДА ВИДИМ

Балканя, гората и реката.

КАКВО ДА РАБОТИМ

Залудо оди, залудо не стой!

КАКВО ДА АПНЕМ

Да апнем или да пийнем?

ЗА ГЛЕДАНЬИЕ

Туристически маршрут Оплетня - х.Пършевица

От Пачовата къща се тръгва по течението на реката и се продължава по маркирана пътека изкачваща рида в северната страна на селото. Там се разкрива и една от най-зрелищните гледки в тази планина - към отвесите на Кобилините стени и издигащият се над тях първенец вр.Бегличка могила (1482 м.). Пътеката минава вдясно от него и следва дере до хижата, което е защитено от вятър и гръмотевици. Общо преходът отнема около 5 ч.

Лакатнишките скали и пещера „Темната дупка“

Маршрутът започва от карстов извор „Житолюб“, веднага след ресторант „Пещерата“. Пътеката е добре обособена, на места е с парапети и тук-там пейки. На запалените планинари изкачването отнема около 60 мин., а за останалите – около 90 мин. При все това, маршрутът е лек и освен подходящи обувки (не сандали и джапанки) и вода, не се изисква някаква специална подготовка. По пътя, можете да влезете в преддверието на пещера „Темната дупка“. Пещерата не е облагородена и затова посещението й навътре в галериите трябва да става с водач. При заслон „Алпийска поляна“ ще видите изградените маршрути за катерене и ще сте все по-близо до кацналата на скалите къщичка „Орлово гнездо“. Това е заслон, направен от алпинисти през 1938 с леко намигване към начинаещите катерачи. От площадката на паметника на септемврийците изгледът е зашеметяващ. Връщането е около 1 час.

Вазова екопътека около село Бов

Вазовата екопътека свързва гара Бов със село Заселе. По пътеката се стига до един от най-високите водопади в България – Бовска скакля, висок около 85 метра. Пътеката е облагородена – има изградени каменни стълби, парапети, дървени мостчета, беседки. Имайте предвид, че на места е доста стръмна. Необходимо е да сте обути с подходящи обувки. Водопадът не тече непрекъснато и, ако го посещавате през сух период, е възможно да е без вода Пътеката има и друго начало от с. Заселе. От там се спускате надолу до Бов. Тъй като, пътеката е стръмна, по-добре първо да я изкачите до Заселе и после, пълни с впечатления, да се спуснете обратно. Изкачването й трае около 1,30 мин, а връщането ще отнеме около 40 – 50 мин.

Паметникът "Дядо Йоцо гледа"

Пътувайки по пътя от Лакатник към Мездра през Искърското дефиле, отбийте се за едно кафе в туристически комплекс „Дядо Йоцо“, с Очин дол (да не се бърка с Учин дол известно от Слави Трифонов). Още от пътя ще видите вазовия герой на скалата, поздравяващ с калпака си преминаващите влакове. Пет метровият паметник се издига на скалите срещу жп линията от 2005 г. Комплексът има механа и страхотно поддържана градина. На хълма срещу комплекса могат да се види парк с дървени фигури или да се направи кратка разходка по пътека „Горски кът“.

Манастир „Седемте престола“, с. Осеновлаг

За да посетите Осеновлашкия манастир „Рождество Богородично“, по-известен като манастир „Седемте престола“, трябва да преминете през жп прелеза на гара Елисейна и след около 11 км. (15 мин) ще видите паркинга пред дверите на манасира Той е уникален основно заради църквата си, в която има 7 олтара (или трона) – нямаме друга такава църква в България. Четирите основни олтара образуват кръст и са отделени от главната зала с вътрешни стени. Два са близо до вратата, а последният (седмият) е точно срещу входа на църквата. Всеки трон е отделен параклис и е посветен на български светец. Стенописите в църквата са на повече от 100 години. Иван Вазов е посветил на манастира „Седемте престола“ стихотворението „Клепалото бие“.

Черепишки манастир "Успение Богородично"

Почти на излизане от Искърското дефиле се намира Черепишкият манастир. Няма как да пропуснете отбивката за него на главния път. Манастирът е построен по времето на цар Иван Шишман. Той е изгарян и опустошаван неколкократно. В началото на 17 век Черепишкият манастир е възстановен благодарение на Пимен Зографски. Тогава е издигната и сегашната му църква. Тук е намерил убежище Софроний Врачански, а в по-ново време е любимо място на Иван Вазов и Алеко Константинов. За Феликс Каниц това е най-красивото място на земята. Освен църквата, забележителни в Черепишкия манастир са костницата, в която се съхраняван костите на част от Ботевите четници, загинали при Рашов дол; музеят; Алековата алея. Разбира се, на по-малко уникални са и природните гледки. Съвсем близо до манастира се намират Рашов дол, станал лобно място на Хр. Ботев и част от четниците му и скалния феномен Ритлите.

ЗА ОДЕНЬИЕ

Рафтинг и каякинг

Рафтинг и каякинг по река Искър в Искърското дефиле за малки и големи! * отстъпки за гости на Пачовата къща

Пикник на панорамна гледка

Скъпи гости предлагаме ви една незабравима идея за приключение в сърцето на Балкана. Там ще можете да си организирате страхотен пикник и да се насладите на невероятната природа. Барбекюто от нас - останалото от вас!

Джип сафари по оплетняшката падина

Предлагаме връла обиколка с джип по нашите гори, за да видите как са битували и препитавали нашите предци

Езда в планината, село Миланово

За повече информация, моля позвънете на

Риболов в река Искър

За рибари, риболовци и рибоядци и ора с време

ЗА АПВАНЕ

Ресторант "Пещерата"

Съвсем на близо може да опитате от топлата кухня и студената бира!

Рибарника до Лакатник (Лозин & Син)

Студена бира и прясна пастърва на метри от река Пробойница

Еко и био продукти от село

Имате възможност да закупите и хапнете истинско сирене, мляко, мед, плодове, заленчуци, месо и риба.

ВРЪЗКА С НАС

Позвъни - +359 897 699 227

За информация и резервации